Art Deco: 10 πράγματα που πρέπει να ξέρετε

Υπήρξε πολλή συζήτηση, μέχρι σήμερα σχετικά με το Roaring Twenties και αυτό το στυλ διακόσμησης που επιστρέφει στη μόδα. Στην πραγματικότητα, υπερσυζητήθηκε πέρυσι για το πώς η Art Deco ήταν μία από τις μεγαλύτερες τάσεις σχεδιασμού του 2019 και που φαίνεται ότι θα συνεχιστεί για το άμεσο μέλλον.

1. Εν συντομία το Art Decoratifs, εμφανίστηκε ως στυλ για πρώτη φορά στη Γαλλία λίγο πριν τον Α ‘Παγκόσμιο Πόλεμο και επηρέασε τα πάντα, από την αρχιτεκτονική μέχρι τα ρούχα και τα κοσμήματα, τα πλοία και τα έπιπλα. Διήρκεσε μέχρι και τη δεκαετία του 1930, όταν έδωσε τη θέση της στον μοντερνισμό και τον Bauhaus. Στην πραγματικότητα δεν είχε όνομα μέχρι τη δεκαετία του 1960 και στη συνέχεια το όνομά της προέρχεται από το Διεθνές Εκθεσιακό Συνέδριο των Τεχνών Τέχνης Décoratifs et Industriels Modernes του 1925 που πραγματοποιήθηκε στο Παρίσι.

2. Η Art Deco χαρακτηρίζεται από έντονα χρώματα, γεωμετρικά σχέδια και πολυτελή υλικά. Είναι κομψό και πολυτελές καθώς και εκλεπτυσμένο.

fan table and rich colours from audenza

fan table and rich colours from audenza

3. Η Art Deco ήταν προσανατολισμένη προς το μέλλον και γιόρτασε νέες ιδέες και γι ‘αυτό ίσως το βλέπετε τόσο πολύ σε αφίσες. Περιέχει επίσης σύγχρονα υλικά όπως ασημί, γυαλί και πλαστικό, καθώς και λακάρισμα που είναι επίσης ένα εξαιρετικά γυαλισμένο φινίρισμα. Βασικά αν δεν είναι γυαλιστερό δεν εφαρμόζεται.

4. Η Art Deco βρίσκεται σήμερα στην αναγέννηση του 21ου αιώνα με πολλές καμάρες, καμπύλες και ρομβοειδή σχήματα που χρησιμοποιούνται στα έπιπλα και τα διακοσμητικά σχέδια που ανακατασκευάζονται για ένα νέο κοινό.

bellagio velvet chair from atkin and thyme

bellagio velvet chair from atkin and thyme

5. Ψάξτε για vintage έπιπλα όπως η πολυθρόνα του Κυρίτσης Έπιπλο. Λειτουργεί πραγματικά αντάξια επικαλυμμένη με μοντέρνα υφάσματα.

Πολυθρόνες Κυρίτσης

Πολυθρόνα Malvazzia

6.  Άλλα κομμάτια επίπλων που συνδέονται στενά με αυτό το στυλ είναι οι τουαλέτες κρεβατοκάμαρας και οι κονσόλες. Τα σχέδια συχνά είναι περίτεχνα, με περίπλοκα ένθετα σχέδια.

deco mirror from rockett st george

7. Επίσης επηρεάστηκε από την αρχή του ταξιδιού – οι πυραμίδες όπως έντονα χαρακτηρίζονται – καθώς και η αίγλη της ασημένιας οθόνης και των κινηματογραφικών αστέρων. Κυριαρχούν τα σχήματα – μοτίβα ”ανεμιστήρα” ή αλλιώς ”ακτίνες ηλίου”. Ο παραπάνω καθρέφτης είναι ένα κλασικό παράδειγμα του είδους αυτού.

8. Εάν θέλετε να νιώσετε αυτό το βλέμμα, τότε πρέπει να αποφύγετε τα floral μοτίβα και να κολλήσετε σε γεωμετρικά ή μπλοκ χρωμάτων. Αυτό δεν σημαίνει ότι δεν μπορείτε να έχετε λουλούδια αλλά πρέπει να είναι οι στυλιζαρισμένες γεωμετρικές εκδόσεις και όχι τα στροβιλισμένα μοτίβα λουλουδιών του παλαιότερου Art Nouveau κινήματος.

Πολυθρόνες Κυρίτσης

Πολυθρόνα Pinton

9. Χρώματα στην Art Deco τείνουν να είναι ισχυρά – teal (κυανό -πράσινο), χρυσό, βαθύ ροζ και σμαραγδένιο πράσινο ή μπορείτε να πάτε προς την άλλη κατεύθυνση και να επιλέξετε σε μαύρο, λευκό και ασημί για μια πιο τρισδιάστατη ματιά και πιο κομψή εμφάνιση.

10. Δεν χρειάζεται να ζείτε σε ένα σπίτι της δεκαετίας του 1920 για να ενσωματώσετε κάποια στοιχεία της Art Deco, αν και προσέξτε να μην το παρακάνετε. Οι καρέκλες είναι ιδιαίτερα ευπροσάρμοστες καθώς μπορείτε να τις επικαλύψετε σε μοντέρνα υφάσματα για να τα ενσωματώσετε περισσότερο στο δικό σας σπίτι. Οι κονσόλες είναι πάντα χρήσιμες, αλλά προσέξτε να μην προσθέσετε πάρα πολλές ”ακτίνες”, όπως λέγαμε παραπάνω.