Πώς να αξιοποιήσετε το φωτισμό στην κρεβατοκάμαρα για έναν καλύτερο ύπνο

Η διαρρύθμιση και ο σχεδιασμός του υπνοδωματίου σας μπορεί να επηρεάσει σημαντικά τον ύπνο σας. Το φως είναι ο ένας και πιο σημαντικός παράγοντας στο χρονοδιάγραμμα του κύκλου ύπνου-αφύπνισης , οπότε πρέπει να χρησιμοποιείται προσεκτικά στην κρεβατοκάμαρα. Η διάταξη και η τοποθέτηση των επίπλων καθώς και ο τρόπος με τον οποίο ελέγχετε το φυσικό και τεχνητό φως μπορούν να σας βοηθήσουν να αποκτήσετε καλύτερο, ποιοτικότερο και πιο ξεκούραστο ύπνο.

Insplosion_MODERN-PENTHOUSE-BEDROOM_by_DL

Η ισχύς του φωτός στη διάρκεια του ύπνου

Ο εγκέφαλός mας συγχρονίζει φυσικά τον κύκλο από τον ύπνου- μέχρι την αφύπνιση για να ακολουθήσει το πρόγραμμα ημέρας / νύχτας που δημιουργείτε από την περιστροφή της Γης. Το φάσμα του μπλε φωτός που φιλτράρει την ατμόσφαιρα της Γης απορροφάται από ειδικούς φωτοϋποδοχείς στα μάτια, που σηματοδοτούν τον εγκέφαλο να καταστέλλει τις ορμόνες του ύπνου. Καθώς τα επίπεδα φωτός μειώνονται τη νύχτα, απελευθερώνονται ορμόνες ύπνου.

Εκεί που τείνουμε να αντιμετωπίζουμε προβλήματα είναι τεχνητές πηγές φωτός που εκπέμπουν επίσης μπλε φως όπως τηλεοράσεις, φορητούς υπολογιστές, ηλεκτρονικούς αναγνώστες και λαμπτήρες υψηλής απόδοσης. Το μπλε φάσμα των τεχνιτών φωτών καταστέλλει τις ορμόνες του ύπνου ακριβώς όπως το ηλιακό φως, οι οποίες μπορούν να επηρεάσουν έναν κανονικό κύκλο ύπνου. Η βαριά χρήση της τεχνολογίας είναι ένας λόγος που οι ενήλικες κοιμούνται λιγότερο από το συνιστώμενο των επτά ωρών.

Για καλύτερο και ποιοτικότερο ύπνο, θα πρέπει να ελέγχετε τόσο το φυσικό όσο και το τεχνητό φως στην κρεβατοκάμαρα.

Τοποθέτηση παραθύρου και προσανατολισμός κρεβατιού : Τα παράθυρα στις βόρειες και νότιες πλευρές ενός σπιτιού διευκολύνουν τη διαχείριση του φυσικού φωτός επειδή η κρεβατοκάμαρα δεν έχει άμεσο πρωινό ή απογευματινό ήλιο. Ωστόσο, τα παράθυρα με ανατολικό ή δυτικό προσανατολισμό είναι ένα άλλο θέμα. Εάν συμβαίνει αυτό στο σπίτι σας, τοποθετήστε το κρεβάτι είτε κάτω είτε στο πλάι των παραθύρων για να μειώσετε την έκθεση στο φως νωρίς το πρωί και αργά το βράδυ.

Λάμπες

Το τεχνητό φως μπορεί επίσης να έχει μεγάλο αντίκτυπο. Οι λαμπτήρες λειτουργούν υπέροχα στην κουζίνα και στο σαλόνι όπου περνάτε τις περισσότερες ώρες της ημέρας, αλλά δεν ανήκουν στο υπνοδωμάτιο. Έχετε την επιλογή ειδικών λαμπτήρων με μειωμένα επίπεδα μπλε φωτός ή παραδοσιακούς λαμπτήρες πυρακτώσεως που εκπέμπουν φάσμα από κόκκινο -θερμό φως.

σκοτεινό-άνετο υπνοδωμάτιο-ευχάριστο-έκρηξη

Οι διακόπτες Dimmer σας επιτρέπουν τον απόλυτο έλεγχο των επιπέδων φωτός. Χρησιμοποιήστε τα με πλήρη ισχύ κατά τη διάρκεια της ημέρας και χαμηλώστε τα φώτα όταν έρθει η ώρα για ύπνο. Όσο πιο σκοτεινά μπορείτε να διατηρήσετε το δωμάτιο τόσο το καλύτερο. Ο φωτισμός παρακολούθησης και εσοχής προσθέτει ισχυρό φωτισμό που πρέπει να απομακρύνεται από το κρεβάτι σας. Εάν είναι δυνατόν, τοποθετήστε τα σε ένα διακόπτη dimmer.

Μια άλλη επιλογή την οποία προτείνουμε είναι κουρτίνες συσκότισης ή οι κουρτίνες με βαριά επένδυσηγια να εμποδίσει το φως της νύχτας.

Υπνοδωμάτιο-ddr-design-απαραίτητο-σπίτι

Φωτισμός για διάβασμα

Στην κρεβατοκάμαρα, θα χρειαστείτε φωτισμό εργασίας για ανάγνωση. Οι απλίκες, οι ενσωματωμένοι λαμπτήρες (κρυφός φωτισμός) και τα επιτραπέζια φωτιστικά είναι οι πιο συνηθισμένες επιλογές. Αντί για φωτιστικά που διασκορπίζουν ομοιόμορφα το φως, επιλέξτε σχέδια που κατευθύνουν το φως σε μια συγκεκριμένη περιοχή για να μειώσετε την έκθεση του φωτός στο δωμάτιο.

INSPLOSION_ELEGANT-NEUTRAL-BEDROOM_BY_DELIGHT ΠΛΗΡΕΣ

Φεγγίτες

Ενώ οι φεγγίτες μειώνουν την ανάγκη για τεχνητό φως, δεν ευνοούν τον υγιή ύπνο, επειδή είναι δύσκολο να ελεγχθεί πόσο φως εισέρχεται στο δωμάτιο. Ακόμα και το φως του φεγγαριού που έρχεται από το φεγγίτη μπορεί να επηρεάσει τον ύπνο. Εάν έχετε ήδη φεγγίτη στην κρεβατοκάμαρά σας, μετακινήστε το κρεβάτι από το άμεσο μονοπάτι του φωτός. Μπορείτε να έχετε ένα υπνοδωμάτιο που είναι ελαφρύ, ευάερο και υποστηρίζει τον ύπνο. Με τη σωστή διαρρύθμιση και διαχείριση του φωτός, θα μπορείτε να χρησιμοποιείτε το φως απολαμβάνοντας έναν καλύτερο ύπνο.