Τι πρέπει να εξετάσετε πριν επιλέξετε τον καναπέ σας;

Αναρωτιόμαστε: Ποιό είναι το σωστό μέγεθος για το καθιστικό μου; Πόσες θέσεις χρειάζομαι;

Ο καναπές είναι το κύριο και ουσιαστικό στοιχείο των επίπλων σαλόνι σας . Η επιλογή του ιδανικότερου καναπέ δεν είναι εύκολη. Υπάρχουν αμέτρητα σχέδια και συχνά αφήνουμε τους εαυτούς μας να καθοδηγούνται από τις πρόσκαιρες επιθυμίες μας, κάνοντας έτσι λάθη.

Ένας υπερβολικά μεγάλος καναπές θα μπορούσε να καταλάβει πολύ χώρο και να καλύψει τα υπόλοιπα έπιπλα. Ωστόσο, αν ο καναπές είναι πολύ μικρός, θα κατέληγε να γίνει ένα από τα πολλά στοιχεία του δωματίου, χάνοντας το στυλ του. Επίσης, η επιλογή του σωστού σχεδίου δημιουργεί επιπλέον ενδοιασμούς. Πρέπει να επιλέξετε έναν παραδοσιακό καναπέ ή έναν γωνιακό καναπέ; Και σε αυτή την περίπτωση, η λανθασμένη επιλογή θα μπορούσε να επηρεάσει την ομορφιά και την αρμονία του σαλονιού σας.

Πώς να επιλέξετε το σωστό μέγεθος

Το πρώτο ερώτημα που πρέπει να αναρωτηθούμε όταν επιλέγουμε τον καναπέ μας είναι το πόσο μεγάλο πρέπει να είναι. Για να απαντήσετε σε αυτό το ουσιαστικό ερώτημα, πρέπει να λάβετε υπόψη δύο βασικές πτυχές . Ας τις δούμε λεπτομερώς.

1. Το μέγεθος του δωματίου

Όπως αναφέρθηκε παραπάνω, δεν υπάρχει μεγαλύτερο σφάλμα από την επιλογή υπερβολικά μεγάλου καναπέ για ένα μικρό χώρο. Όταν αποφασίζετε για το μέγεθος του καναπέ σας , θυμηθείτε να λάβετε υπόψη σας διάφορα στοιχεία: τη διάταξη του δωματίου, τον χώρο που έχει καλυφθεί από άλλα έπιπλα και, κυρίως, τον χώρο για κίνηση μέσα στο δωμάτιο. Έτσι λοιπόν θα πρέπει να λάβετε υπόψη σας και το μέγεθος των υπόλοιπων επίπλων. Αυτή η πτυχή δεν πρέπει να υποτιμάται, ειδικά για ένα τόσο πρακτικό θέμα. Κι αυτό, γιατί θα πρέπει να διατηρούνται οι αναλογίες των δωματίων και η αρμονία. Ένα υπερβολικά πλήρες ή άδειο δωμάτιο πιθανόν να αποπροσανατολιστεί και να κάνει το σύνολο ασύμφορο και ανισόρροπο.

2. Προβλεπόμενη χρήση

Το σαλόνι μας δεν είναι μόνο μέρος του σπιτιού μας. Είναι ένα μέρος για να χαλαρώσετε, να ξεκουραστείτε και να καλωσορίσετε τους επισκέπτες σας. Εάν διασκεδάζετε και σας αρέσει να περνάτε χρόνο με τους καλεσμένους σας στο σαλόνι σας – ίσως για ένα ποτό πριν το δείπνο ή ένα κρασάκι μπροστά στο τζάκι – θα χρειαστείτε έναν μεγάλο καναπέ για να εξασφαλίσετε ότι όλοι θα είστε άνετοι. Θα μπορούσατε επίσης να επιλέξετε ένα ζευγάρι καναπέδων-ενδεχομένως διθέσιο και τριθέσιο, αν το καθιστικό σας είναι αρκετά μεγάλο.

Από την άλλη πλευρά, αν το σαλόνι σας είναι ένα μέρος για να διαβάσετε ένα βιβλίο ή να παρακολουθήσετε μια ταινία, θα πρέπει να επιλέξετε έναν μικρότερο καναπέ (λαμβάνοντας πάντοτε υπόψη το μέγεθος του δωματίου).

Επιλέγοντας σχήμα σε έναν καναπέ

Η επιλογή του σωστού σχήματος δεν είναι εύκολη υπόθεση. Το πιο συνηθισμένο λάθος είναι να αφήνουμε τους εαυτούς μας να καθοδηγούνται από το προσωπικό μας γούστο, παραβλέποντας μια σειρά θεμελιωδών κριτηρίων. Όταν επιλέγετε το σχήμα του καναπέ σας, θα πρέπει πάντα να λαμβάνετε υπόψη το συνολικό στυλ του δωματίου.

Ένας καναπές γωνιακού τύπου μπορεί να φαίνεται άνετος με την πρώτη ματιά, σε ένα εκθεσιακό χώρο ή στις σελίδες ενός καταλόγου, αλλά θα μπορούσε να γίνει υπερβολικός και δυσαρμονικός σε ορισμένα σαλόνια. Επιλέγοντας αυτό το είδος σχεδίου- με έντονα ανισόρροπες αναλογίες (σε σχέση πάντα με το μέγεθος του χώρου που διαθέτετε), θα μπορούσε να δυσχεράνει τη διατήρηση ενός αρμονικού περιβάλλοντος. Εάν επιλέγετε αυτό το είδος καναπέ, θα πρέπει να το φέρετε στα μέτρα που να ζει αρμονικά με το χώρο και με τα υπόλοιπα έπιπλά σας.

Επιλέγοντας το καλύτερο ύφασμα και τα υλικά για έναν καναπέ σχεδιαστή

Μόλις επιλέξετε το μέγεθος του καναπέ και το σχήμα του, μπορείτε να εστιάσετε στο καλύτερο ύφασμα και υλικά. Και αυτό δεν είναι μια εύκολη απόφαση, δεδομένης της ατελείωτης προσφερόμενης ποσότητας. Έτσι, στην επιλογή του καναπέ δεν θα πρέπει να αμελείτε το ύφασμα και τα υλικά.

1. Σοβαρότητα και απαλότητα

Το υλικό του καναπέ και η ταπετσαρία πρέπει να επιλέγονται επίσης με βάση τον τρόπο που περνάτε στο σαλόνι σας. Υπάρχουν υφάσματα όπως αυτά του Επίπλου Κυρίτσης, που είναι ανθεκτικά στη φθορά (αδιάβροχα, αλέκιαστα και βραδύκαυστα). Ωστόσο, υπάρχουν και αυτά που είναι πολύ ευαίσθητα και κακής ποιότητας.

Δεν πρέπει να παραιτηθείτε από την επιλογή ενός όμορφου καναπέ με βελούδινη υφή (ύφασμα), μόνο και μόνο επειδή φοβάστε να μην τον καταστρέψετε. Το σημαντικό είναι να γνωρίζετε πώς να τα φροντίζετε με τον σωστό τρόπο, τα έπιπλα που αγοράζετε. Με τη σωστή φροντίδα, ένας καναπές υψηλής ποιότητας θα μείνει ωραίος και λαμπερός σαν την πρώτη ημέρα που το αγοράσατε για τα επόμενα χρόνια.

 

2. Σχεδιασμός

Η αισθητική πλευρά δεν είναι δευτερεύουσα. Εάν το καθιστικό σας είναι κλασικό, θα πρέπει να επιλέξετε τα κατάλληλα υλικά και υφάσματα . Αν έχετε ένα σύγχρονο σαλόνι, θα πρέπει να κατευθυνθείτε σε πιο μοντέρνα υλικά και υφάσματα, σύμφωνα με τις νέες τάσεις εσωτερικού σχεδιασμού.

Επομένως, ποιά θα είναι τα ζητήματα που πρέπει να ληφθούν πριν από την επιλογή ενός καναπέ για το σαλόνι σας: ένα αρμονικό σύνολο

Ίσως συνειδητοποιήσατε ότι, όταν σκεφτόμαστε τα ζητήματα που πρέπει να ελέγξουμε πριν επιλέξουμε τον καναπέ μας, πρέπει πάντα να λαμβάνουμε υπόψη τη δημιουργία ενός αρμονικού συνόλου. Ο καναπές είναι το αστέρι του σαλονιού μας – και ίσως η πιο σημαντική επιλογή, σε σύγκριση με τα υπόλοιπα έπιπλα σας.

Δεν υπάρχει τίποτα κακό στην επιλογή ενός πιο τολμηρού καναπέ. Συχνά, η αίσθηση μας ανταμείβει. Το σημαντικό όμως είναι να διατηρείται η συνολική αρμονία. Μια άλλη πτυχή που σας βοηθά να συνδυάσετε τα διάφορα έπιπλα του σαλονιού σας είναι το χρώμα. Το ταιριαστό ύφασμα ή το φινίρισμα, για παράδειγμα, μπορεί να μετατρέψει τον καναπέ σας σε ένα καλά ισορροπημένο αστέρι στο δωμάτιό σας, ακόμα κι αν το συνολικό στυλ είναι διαφορετικό.