Πάτωμα από Μπαμπού

Το μπαμπού είναι ένα φυσικό υλικό, το οποίο είναι ανθεκτικό, έχει αντιβακτηριδιακές ιδιότητες, κρατά τα έντομα μακριά και αντέχει στην υγρασία.

Υπάρχουν γύρω στα 200 είδη μπαμπού, τα οποία ευδοκιμούν σε περιοχές της Ασίας, της Αμερικής και της Αφρικής.

Το μπαμπού ήταν γνωστό από την αρχαιότητα. Ο Θεόφραστος το αναφέρει στα συγγράμματα του ως «ινδικό κάλαμο» και ο Ηρόδοτος αναφέρει ότι από το φυτό αυτό κατασκευάζονταν βέλη, ενώ στην Ινδία από τα δενδρώδη είδη του έφτιαχναν καλαμένια μονόξυλα.

Η χρήση του μπαμπού στην κατασκευή σπιτιών, είναι ευρέως διαδεδομένη εδώ και χιλιάδες χρόνια στην Ασία.

Το μπαμπού σήμερα σαν κατασκευαστικό υλικό πατώματος, περνά μία ιδιαίτερη επεξεργασία πριν πάρει την τελική του μορφή, για να είναι κατάλληλο για τις ανάγκες ενός σύγχρονου σπιτιού. Συνήθως επιλέγονται τα πιο ώριμα μπαμπού τα οποία κόβονται σε λωρίδες, στη συνέχεια βράζονται για να αφαιρεθούν τα φυσικά άμυλα και τα σάκχαρα που εμπεριέχουν, τέλος αφήνονται να στεγνώσουν και να αποξηραθούν, όπου και παίρνουν ή το χρώμα της δρυς ή της οξιάς.

Σαν υλικό έχει λεία επιφάνεια και μπορεί να βαφτεί σε όποια απόχρωση θέλουμε εμείς.

Είναι ιδανικό για την κατασκευή του πατώματος της κουζίνας ή του μπάνιου λόγω της μεγάλης αντοχής του στην υγρασία, αλλά προσφέρει μία ιδιαίτερη και εναλλακτική εικόνα στους υπόλοιπους χώρους του σπιτιού, όπως είναι τα υπνοδωμάτια και το σαλόνι.

Ιδίως στις περιπτώσεις που επιλογές στη διακόσμηση του χώρου είναι minimal και τα έπιπλα έχουν μία πιο γήινη διάθεση, το μπαμπού ίσως είναι η καλύτερη επιλογή πατώματος, ιδίως αν προσθέσουμε και μερικές πινελιές αποικιακού χαρακτήρα που σίγουρα θα μας ταξιδεύουν σε μακρινές χώρες της Ασίας ή της Αφρικής.

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *