Μοντέρνος και σύγχρονος εσωτερικός σχεδιασμός: ποια είναι η διαφορά;

Υπάρχουν πολλές τάσεις και στυλ για τον εσωτερικό σχεδιασμό και αναλόγως διαμορφούμενα τα καθιστούν μοναδικά και διαφορετικά. Ωστόσο, ορισμένα στυλ εσωτερικού σχεδιασμού είναι παρόμοια, όπως το μοντέρνο και το σύγχρονο στυλ , τα οποία συχνά παρανοούνται από τους λιγότερο έμπειρους.

Θα θέλατε να έχετε ένα μοντέρνο ή σύγχρονο σπίτι;

Σε αυτό το άρθρο θα αποσαφηνίσουμε την έννοια του μοντέρνου και του σύγχρονου σχεδιασμού, ανιχνεύοντας την προέλευσή τους και στη συνέχεια θα σας δείξουμε τις ουσιαστικές διαφορές που τους ξεχωρίζουν και τις συγκρίσιμες λεπτομέρειες.

Η προέλευση του μοντέρνου σχεδιασμού

Το μοντέρνο στιλ προέρχεται από το μοντερνιστικό κίνημα, που ιδρύθηκε στα τέλη του 19ου αιώνα . Εμπνεύστηκε από τις γερμανικές σχολές σχεδιασμού Μπάουχαους και από τη σκανδιναβική επιρροή σε:

  • Απλότητα και λειτουργικότητα
  • Καθαρές γραμμές
  • Χρήση φυσικών υλικών και απλές, κομψές επιφάνειες φτιαγμένες από μέταλλο ή γυαλί
  • Συντονισμός σε εφαρμογές χρώματος

Μπορείς να διαμορφώσεις ένα σπίτι με μοντέρνο σύγχρονο στυλ αν επιλέξεις έπιπλα με απλές γραμμές, αλλά με μοναδικά, ασυνήθιστα σχήματα.

Η προέλευση του σύγχρονου σχεδιασμού

Αυτό που τώρα ονομάζεται σύγχρονο στυλ, έγινε δημοφιλές στη δεκαετία του 1970. Ο σύγχρονος εσωτερικός σχεδιασμός είναι εμπνευσμένος από το μοντερνιστικό και μεταμοντερνιστικό στοιχείο και επηρεάζεται έντονα από το Art Deco, τον Deconstructivism και το Futurism .

Το σύγχρονο στυλ εξελίσσεται συνεχώς, επομένως δεν αναφέρεται σε μια συγκεκριμένη ιστορική περίοδο. Δημιουργεί συνεχή καινοτομία συνδυάζοντας την ιδιαιτερότητα άλλων στυλ σε μια νέα, τολμηρή γεύση.

Ποιες είναι οι κύριες διαφορές μεταξύ μοντέρνου και σύγχρονου εσωτερικού σχεδιασμού;

Μετά από αυτήν τη σύντομη εξήγηση και για τις δύο τάσεις εσωτερικού σχεδιασμού, ας δούμε τις αισθητικές και λειτουργικές διαφορές που τις χαρακτηρίζουν. Σύγχρονο είναι οποιοδήποτε έπιπλο παράγεται τώρα, άσχετα από το τι σημαίνει το τώρα. Το σύγχρονο στυλ της δεκαετίας του 2000 είναι διαφορετικό από το τωρινό σύγχρονο στυλ. Γι’ αυτό είναι καλύτερο να μιλάμε για τάση διακόσμησης και όχι ακριβώς για στυλ. Η σύγχρονη τάση αλλάζει από περίοδο σε περίοδο αλλά στον πυρήνα της αντιπροσωπεύεται, όπως και στον μοντερνισμό, από την απλότητα.

Από τη μία πλευρά, το σύγχρονο στυλ είναι πιο δυναμικό και μεταβλητό, και από την άλλη πλευρά, το μοντέρνο στυλ έχει μια πιο ανεπιτήδευτη – διακριτική και ισορροπημένη γοητεία .

Ας δούμε τα στοιχεία που τα χαρακτηρίζουν λεπτομερώς:

  1. Παλέτα χρωμάτων
  2. Γραμμές και σχήματα
  3. Υλικά

Ας τα αναλύσουμε ένα προς ένα.

1. Παλέτα χρωμάτων

Στους μοντέρνους εσωτερικούς χώρους , είναι πιο συνηθισμένα τα οχι -πολύ φωτεινά υπόβαθρα αλλά και οι τοίχοι : η παλέτα χρωμάτων περιλαμβάνει γενικά ουδέτερες και γήινες αποχρώσεις , όπως καφέ, χρυσές αποχρώσεις, σκουριά και πράσινο της ελιάς.

Από την άλλη πλευρά, οι σύγχρονοι εσωτερικοί χώροι χρησιμοποιούν πολλά διαφορετικά χρώματα , όπως μαύρο και άσπρο, και βασικά ζεύγη με τολμηρούς και φωτεινούς τοίχους. Αυτό ποικίλλει σε κάθε δωμάτιο, ανάλογα με την επιθυμητή διάθεση.

 

 

2. Γραμμές και σχήματα

Και τα δύο στυλ έχουν γραμμικό και ελαφρύ σχεδιασμό , αν και αυτή η άποψη εκφράζεται διαφορετικά.

Το μοντέρνο στυλ , όταν χωρίζεται από μια κλασική ή vintage προσέγγιση, δημιουργεί έναν μινιμαλιστικό χώρο χωρίς διακοσμήσεις , προσφέροντας μια αναζωογονητική και οικεία αίσθηση.

Οι καθαρές και ευέλικτες γραμμές του σύγχρονου στυλ εκφράζονται με αυξημένη προσοχή σε καμπύλες και στρογγυλεμένες γραμμές και σχήματα , παρά σε τετράγωνα προφίλ. Είναι ένας απλός σχεδιασμός, από εννοιολογική άποψη, αν και ξεχωρίζει για τον πρωτότυπο και ενημερωμένο χαρακτήρα του, με καινοτόμες και προσαρμοσμένες λύσεις.

 

 

3. Υλικά

Οι μοντέρνοι εσωτερικοί χώροι συνδυάζουν έπιπλα από φυσικά υλικά , όπως λεπτό ξύλο, δέρμα και υφάσματα, με πλαστικά και μεταλλικά έπιπλα και αξεσουάρ . Αυτή η λύση προσθέτει λίγο χρώμα και εμπνέεται επίσης από τη βιομηχανική περίοδο.

Από την άλλη πλευρά, ο σύγχρονος σχεδιασμός χρησιμοποιεί περισσότερα φυσικά υλικά διαφορετικού είδους: για παράδειγμα, επιλέγει ξύλο κέδρου και όχι μοντέρνο τικ. Σε ορισμένες περιπτώσεις, περιλαμβάνει ατσάλινα τελειώματα ή αξεσουάρ, με εμφανή αλληλεπικάλυψη λεπτομερειών που μεταδίδουν κομψότητα.

 

 

Ομοιότητες μεταξύ σύγχρονου και σύγχρονου σχεδιασμού

Τώρα που έχουμε δει τις κύριες διαφορές μεταξύ των δύο στυλ, ας δούμε τι έχουν κοινό:

  • Διατάξεις εσωτερικού σχεδιασμένες για να εξασφαλίζουν την ομαλή, χαλαρωτική και άνετη ατμόσφαιρα, χωρίς να θυσιάζουν την κομψότητα των απλών και συμπαγών στοιχείων επίπλωσης, με μια καλλιτεχνική πινελιά
  • Και τα δύο στυλ προτιμούν καθαρά σχήματα και διακοσμήσεις
  • Οι εσωτερικοί χώροι αναπτύσσονται με ανοιχτό και ευάερο τρόπο , με τη σωστή ποσότητα επίπλων και αξεσουάρ

Μοντέρνος και σύγχρονος εσωτερικός σχεδιασμός: όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε

Πίσω από κάθε στυλ βρίσκεται ένας κόσμος με λεπτομέρειες και ιδιότυπα χαρακτηριστικά που καθορίζει τη μοναδική και αναμφισβήτητη διάθεσή τους. Κάποιος μπορεί εύκολα να κάνει λάθος τον όρο «μοντέρνο» για το «σύγχρονο», ωστόσο, στο σχεδιασμό και την τέχνη, αυτές οι δύο αισθητικές τάσεις γίνονται δύο ξεχωριστά στυλ . Μοιράζονται ορισμένα κοινά χαρακτηριστικά, με κάποιες διαφορές: ο χρόνος είναι το κλειδί για να τα ξεχωρίσει και να κατανοήσει πλήρως τις αποχρώσεις και τις έννοιές τους . Όπου ο μοντέρνος σχεδιασμός έχει τις ρίζες του στις αρχές του 20ου αιώνα, ο σύγχρονος σχεδιασμός αφορά εδώ και τώρα.

ΔΩΡΕΑΝ ΜΕΛΕΤΗ ΧΩΡΟΥ

Υπάρχουν πολλοί τρόποι με τους οποίους μπορείτε να δημιουργήσετε το απόλυτο σπίτι σας χωρίς να χρειάζεται να ξοδέψετε μία περιουσία. Αναζητάτε λύσεις για τον εσωτερικό σχεδιασμό του σπιτιού σας;

Η εταιρία μας προβαίνει σε μελέτη και απεικόνιση της μορφής των δωματίων, ώστε να έχετε πλήρη εικόνα των επιλογών σας! Το πρώτο βήμα είναι η κατανόηση των επιθυμιών σας και αυτό που αναζητάτε από το χώρο σας. Μπορούμε να ρυθμίσουμε μία επίσκεψη στο χώρο σας, ή μπορείτε να έρθετε στα καταστήματά μας έχοντας μαζί σας την κάτοψη και φωτογραφίες. Με αυτό τον τρόπο, μπορούμε να καταλάβουμε το στυλ και τις προτεραιότητές σας, και να λάβουμε υπόψη σημαντικές πληροφορίες για εσάς και το χώρο σας.