Μία γυναίκα που κυβέρνησε στον κόσμο της αρχιτεκτονικής και των επίπλων
Στο δεύτερο μισό του 20ου αιώνα παρουσιάζεται στο σχεδιασμό επίπλων, εσωτερικών χώρων και αρχιτεκτονικής η Σουηδός θρυλική Γκρέτα Grossman (1906-1999). Η Γκρέτα είχε μια πετυχημένη καριέρα τόσο στην αρχιτεκτονική όσο και στο σχεδιασμό, όντας από τα λίγες σχεδιάστριες κατάφερε να διαπρέψει στην αρχιτεκτονική στα μέσα του 20ου αιώνα και να λάβει το Βραβείο “Good Design”.
Ξεκινώντας από τη Σουηδία, έγινε γνωστή στο Λος Άντζελες λόγω της αρχικής της αρχιτεκτονικής, η οποία συνδυάζει τα ευρωπαϊκά και τα καλιφορνέζικα ιδανικά. Ο σκανδιναβικός σχεδιασμός και τα εμβληματικά σχέδια επίπλων προσέλκυσαν διάσημους πελάτες διασημοτήτων όπως η Joan Fontaine, η Greta Garbo, η Ingrid Bergman και ο Frank Sinatra. Είναι η πιο διάσημη για τον κλασικό γλυπτό της το Gräshoppa.
Ήταν μια μηχανή και σέικερ στον ανδροκρατούμενο κόσμο του σχεδιασμού τον 20ο αιώνα. Είχε κλίση στην κατασκευή σουηδικών γραφείων και ήταν μαθητευόμενη ξυλουργικής σε νεαρή ηλικία. Ακόμα και σε κάτι τόσο απλό έκανε την διαφορά καθώς ήταν η μόνη γυναίκα στο εργαστήριο που μαθήτευε. Το 1928, η Γκρέτα πήγε να σπουδάσει Σχεδιασμό επίπλων στη Στοκχόλμη. Ήταν η πρώτη γυναίκα που αποφοίτησε από τη Σχολή Βιομηχανικού Σχεδιασμού. Μετά από αυτό, άνοιξε το δικό της κατάστημα με την ονομασία Studio που έφερε τα σχέδιά της, συμπεριλαμβανομένων καναπέδων , φωτισμού , τραπεζαρίας , αποθηκευτικών επίπλων και πολλά άλλα, που έγιναν εξαιρετικά επιτυχημένα στη Σουηδία. Το 1933 έγινε η πρώτη γυναίκα που κέρδισε το βραβείο “Σχεδιασμός Επίπλου” από τη Σουηδική Εταιρεία Βιομηχανικού Σχεδιασμού.
Το έργο της Grossman ήταν και συνεχίζει να εκτίθεται σε μουσεία παγκοσμίως. Βρίσκεται χαρακτηριστικά στο Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης (MoMA) στη Νέα Υόρκη και στο Εθνικό Μουσείο της Στοκχόλμης. Ένα από τα πιο διάσημα έργα της είναι το Gräshoppa επιδαπέδιο φωτιστικό , που φαίνεται παρακάτω.
Επιτομώντας τη νεωτεριστική προσέγγιση της Greta, το φωτιστικό Grâshoppa συνδυάζει μια κομψή απόχρωση αλουμινίου με τα πόδια τρίποδα. Αν και σχεδιάστηκε το 1947, το Grâshoppa παραμένει το πιο δημοφιλές σχέδιο της Grossman και ταιριάζει σε οποιοδήποτε στυλ. Στη συνέχεια, το 1950 το φωτιστικό Cobra κέρδισε το βραβείο “Καλής σχεδίασης”.
Μετά τη συνταξιοδότησή της το 1966, η Γκρέτα άφησε το προσκήνιο και παρέμεινε σχετικά άγνωστη έως ότου ανακαλύφθηκε ξανά στις αρχές της δεκαετίας του 2000 από τον Γκούμπι . Το 2010, μια έκθεση στη Στοκχόλμη άνοιξε προς τιμήν της και το 2012, ένας από τους λαμπτήρες της Grossman πουλήθηκε σε δημοπρασία για 37.500 δολάρια.
Η επιρροή της στον κόσμο του σχεδιασμού, αν και σχετικά άγνωστη σε σύγκριση με τους άντρες, δεν μπορεί παρά να υπερεκτιμηθεί. Σήμερα, θεωρείται ευρέως ως ένας από τους βασικούς παίκτες στη διαμόρφωση της σύγχρονης αισθητικής και φέρνοντας σκανδιναβικά σχήματα και επιρροές στην πρώτη γραμμή του παγκόσμιου σχεδιασμού επίπλων.