Κανόνες διακόσμησης που δημιουργούν ένα αρμονικό και λειτουργικό σπίτι

Η διακόσμηση είναι μια μορφή δημιουργίας και στη δημιουργία δεν υπάρχουν κανόνες: ίσως αυτή η θέση να σας φαίνεται αντιφατική με τον τίτλο του άρθρου που αναφέρεται στους «βασικούς κανόνες διακόσμησης που δεν πρέπει να σπάει κάποιος όταν διακοσμεί έναν χώρο».

Όμως, υπάρχει εξήγηση: σε αυτό το άρθρο, δεν θα αναφερθούμε σε κανόνες που αφορούν την αισθητική ενός χώρου -ένα δωμάτιο μοιάζει με έναν καμβά, δεν μπορείς να υποδείξεις σε κάποιον πώς να τον ζωγραφίσει- αλλά στους κανόνες που αν «σπάσουν» μπορούν να μειώσουν την λειτουργικότητα ενός χώρου και να κάνουν την καθημερινότητα σε αυτό πιο δύσκολη. Έμπειροι designers μιλούν στο Business Insider και αποκαλύπτουν τα μυστικά και τα λάθη στη διακόσμηση ενός χώρου ανεξάρτητα από τα τετραγωνικά του.

Η σημασία των διαστάσεων των κουρτινών: Οι κουρτίνες θα πρέπει να ακουμπούν πάντα στο πάτωμα. Οι πολύ κοντές κουρτίνες, όπως αναφέρει, μπορεί να κάνουν το δωμάτιο να δείχνει μικρότερο. Δημιουργούν την αίσθηση της «έλλειψης» μέσα στο χώρο.

 

Το στιλ δεν θα πρέπει να είναι το μοναδικό κριτήριο στην επιλογή των επίπλων. Αν δεν είναι λειτουργικά, σύντομα θα επιβαρύνουν τον χώρο: Η Gena Kirk, από την εταιρεία KB Home, σημειώνει ότι όταν επιλέγουμε έπιπλα για το σπίτι, είναι πολύ σημαντικό να εστιάζουμε σε αυτά που μιλούν κατευθείαν στην καρδιά μας. Η λειτουργικότητα, όμως, είναι επίσης ένα πολύ σημαντικό κριτήριο. Αν επιλέγετε έπιπλα που δεν έχουν χρηστικό ρόλο μέσα στο χώρο, σύντομα θα τον κάνουν να δείχνουν μικρότερος.  Δεν είναι τυχαίο ότι τα έπιπλα με δυνατότητες αποθήκευσης είναι ψηλά στις προτιμήσεις. «Κάντε το σπίτι σας να δείχνει όμορφο, χωρίς ακαταστασία» μας προτρέπει η Gena Kirk.

Επιλέξτε διαχρονικά χρώματα σε έπιπλα που είναι δύσκολο να αντικατασταθούν (όπως ντουλάπια, καναπές, κρεβάτι) και «παίξτε» με αξεσουάρ: Ένας εύκολος και οικονομικός τρόπος να υιοθετήσετε τα τρέχοντα trends είναι τα διακοσμητικά αξεσουάρ. Προτιμήστε διαχρονικά έπιπλα με ουδέτερα χρώματα και κάντε την διαφορά με αξεσουάρ σε bold χρώματα.

Θα πρέπει να επενδύουμε στον φωτισμό του δωματίου –  δημιουργώντας ιδανικά επίπεδα με φωτιστικά: Όπως επισημαίνει η Gena Kirk, ο φωτισμός καθορίζει σε μεγάλο βαθμό την ατμόσφαιρα μέσα στο δωμάτιο. Κάνοντας “layering” φωτισμού (με κρεμαστά φωτιστικά οροφής, επιτραπέζια φωτιστικά, μοντέρνα φωτιστικά τοίχου και επιδαπέδια φωτιστικά) μπορείτε να δημιουργήσετε ήρεμη και φιλόξενη ατμόσφαιρα στο χώρο αναβαθμίζοντας την διακόσμησή του.

Το μέγεθος του χαλιού έχει σημασία: Όταν το χαλί δεν καταλαμβάνει το μεγαλύτερο μέρος του δαπέδου, το δωμάτιο φαίνεται μικρότερο. Αν θέλετε να προσθέσετε χαλί στο χώρο, επενδύστε σε αυτό. Αν δεν βρείτε το ιδανικό για τις διαστάσεις του δωματίου, μην το εντάξετε στο χώρο.

 

 

Μην αγοράζετε ποτέ έπιπλα αν πρώτα δεν έχετε μετρήσει με ακρίβεια τις διαστάσεις του χώρου: Αν δεν έχετε γνώση των τετραγωνικών του δωματίου, μπορεί να προβείτε σε μια λάθος αγορά επίπλου που μπορεί να σας κοστίσει.