Ένα σαλόνι σε ρυθμό Art Nouveau

Ένα σαλόνι σε ρυθμό Art Nouveau διαθέτει μία ιδιαίτερη ατμόσφαιρα και ένα εκκεντρικό ύφος, που ξεχωρίζει ακόμα και στις μέρες μας.
Οι σύνθετες μεγαλοπρεπείς γραμμές, οι λεπτομέρειες γεμάτες τέχνη και φαντασία, τα χρώματα, η απαράμιλλη σικ εκκεντρικότητα στην αρχιτεκτονική, τα έπιπλα, τις κατασκευές και τα αντικείμενα, δημιουργούν έναν πραγματικά μοναδικό κόσμο, που αν τον αγκαλιάσετε και τον συνδυάσετε με την σημερινή άποψη του design στην αρχιτεκτονική και την διακόσμηση, θα δημιουργήσετε ένα πραγματικά avant garde αποτέλεσμα.
Ο όρος Art Nouveau, σημαίνει Νέα Τέχνη και διαμορφώθηκε στη δεκαετία του 1880, αλλά η περίοδος της ακμής του τοποθετείται χρονικά στο διάστημα 1892 – 1902.
Ο λόγος που οι σχεδιαστές της δεκαετίας του 1890, στράφηκαν στη φύση για έμπνευση είχε να κάνει με την αρχική επιστημονική έρευνα για εργασίες γύρω από τη φύση, όπως η διατριβή του Darwin “On the Origin of Species”, που εκδόθηκε το 1859, οι Βοτανικές Εικονογραφήσεις του Ernst Haeckel και οι εξαιρετικές φωτογραφικές μελέτες στα λουλούδια από τον Karl Blossfeldt στα τέλη του 19ου αιώνα.
Βασικά χαρακτηριστικά γνωρίσματα του κινήματος είναι η επιτήδευση της μορφής, κυρίως στα στοιχεία που αντλούνται από τη φύση καθώς και η στενή συσχέτιση του με το κίνημα του συμβολισμού. Η Art Nouveau συνδέθηκε ακόμα με την ιαπωνική και τη γοτθική τέχνη. Η ιαπωνική τέχνη προσέφερε στην Art Nouveau τη μίμηση των φυσικών μορφών αλλά και την αναζήτηση περίπλοκων διακοσμητικών θεμάτων.
Ένα άλλο χαρακτηριστικό της Art Nouveau, είναι η διάθεση των καλλιτεχνών να καταργήσουν τις αποστάσεις μεταξύ των διαφορετικών μορφών της τέχνης, τις οποίες και προσπαθούν να ενοποιήσουν. Για το λόγο αυτό θεωρείται και ένα συνολικό ύφος που συνδέθηκε με κάθε είδους σχέδιο, στην αρχιτεκτονική, στην εσωτερική διακόσμηση, στη γλυπτική, στην επιπλοποιία, στα κοσμήματα, στη βιοτεχνία αλλά και αλλού.
Ο Emile Galle και άλλοι Σχεδιαστές, παρήγαγαν ιδιαίτερα έπιπλα και γυαλικά στο Στυλ Art Nouveau. Οι κυματοειδείς γραμμές και η επιμήκυνση λουλουδένιων σχημάτων, οι οποίες αναγνωρίζονται άμεσα ως Art Nouveau, ήταν εμπνευσμένες απευθείας από τη φύση, σε αντίθεση από τα προηγούμενα Στυλ. Οι αφηρημένες και οι βολβοειδής φόρμες στα βάζα Favrile του Louis Comfort Tiffany αιχμαλώτισαν την ουσία της φύσης.
Στην αρχιτεκτονική και τη διακόσμηση, το ύφος της Art Nouveau δανείστηκε αρκετά στοιχεία από την τέχνη της Βικτωριανής εποχής, προσθέτοντας παράλληλα σύγχρονες ιδέες στα περισσότερο αφηρημένα στοιχεία του μπαρόκ ύφους.
Μάλιστα τα καλλιτεχνικά χαρακτηριστικά της Art Nouveau θεωρείται πως προετοίμασαν τα μεταγενέστερα πρωτοποριακά κινήματα του 20ου αιώνα, όπως ήταν η Art Deco, ο εξπρεσιονισμός, ο κυβισμός και ο υπερρεαλισμός.

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *